Co všechno je člověk ochotný obětovat pro své milované kamarády aneb Cesta na Moravu vol. II

10/30/2016 0 Comments A + a -

Pátým rokem studuju v Praze. Čtvrtým rokem se kamarádím s lidmi, bez kterých si provozování svých aktivit nedokážu představit. A tak po třech nocích strávených na Jižní Moravě, kam jsem s tou bandou kamarádů jela podruhé, sepisuju tenhle unikátní výlet.

Celé to vzniklo před dvěma lety, kdy jsme „Pražákům“ chtěly ukázat, kde se točily Bobule, jak chutná dobrý víno a proč jsme na tu naši Moravu s Vendulkou tak hrdé. Zorganizovaly jsme tak bandu dvaceti kamarádů a čtyři dny jsme rozplánovaly tak, že jsme stihli úvodní cyklo prolog s orienťákem, projížďku do Valtic a Lednice, závěrečný survival a návštěvu dvou sklípků. Jeden z nich, ten u Michnů jsme si oblíbili tak, že jsme se tam zkrátka museli vrátit. Po dvou letech tak tedy činíme. Michnům volám z Korsiky, kdy mají volný termín. Celý program podřídíme jejich dispozicím. Ten sklípek za to totiž stojí…

Je středa večer a na koleji se po outdoorovém tréninku potkávám s Vendy. Zítra odpoledne odjíždíme na Jižní Moravu. My to organizujeme, nachystáno máme ale NIC. Přituhuje. Zaslechnuté věty: „Těším se do sklípku, bude zas soutěž o nejlepšího Moraváka a Moravandu?“ nám na klidných přípravách rozhodně nepřidávají. Očekávání je velké.
Byť je polovina týdne, Vendy má za sebou test z mikra, já jsem se učila na makro, a do toho jsme v úterý organizovaly EPO orienťák pro 162 příchozích. Práci, školu, praxi, sporty a už tak vyhrocené kalendáře beru jako naši samozřejmost. Není si ale čas hrát na hrdinky, musíme začít chystat, co tam budeme dělat. „Přece tam nepojedou odpočívat, tohle není dovolená,“ shodujeme se s Vendy a já roluju Wikipedií historii Velké Moravy.

„Tak co kdyby byli rozdělení na dvě knížectví a bojovali by o území Velké Moravy?“ nadhazuju cíl celého víkendu a v ruce vytáčím číslo na Páju, spolužačku z gymplu, budoucí lékařku a historie znalou kamarádku, aby mi poradila. „Tož Baru, kníže Mojmír bojoval proti Pribinovi, kdy ho v roce 833 porazil a to se považuje za vznik Velké Moravy.“ Zajímavé, zajímavé, to by šlo použít, šrotují nám s Vendy už tak docela unavené mozkové závity. Další hovor je Šárce, druhé spolužačce z gymplu, od které získávám font do wordu, který píše cyrilici. Vendulčin analytický mozek pracuje na plné obrátky. „No jasně, rozhodíme je tak na úvodním prologu.“ Jak bude prolog vypadat, to samozřejmě netušíme. Vyrušuje nás klepání na dveřích…

Dovnitř našeho kolejního kutlochu vchází Petr, který byl náhodou na kolejích a my mu líčíme to málo, spíš nic, které máme. Před dvěma lety s námi nakonec nejel, ale teď se tváří jinak „Holky, mně vybouchl program na víkend, mohl bych jet s vámi?“ Kouknu po očku na Vendy a jedním dechem zároveň odpovídáme se škodolibým úsměvem: „Můžeš, ale potřebujeme, abys nám něco vytisknul.“ Mluvíme o mapách, které ještě nemáme. Jediné, co máme, je málo času. Domluveno. Vendy je vyzvedne zítra odpoledne, až dopíše test. Ano, písemku, ve škole, tam taky chodíme. Vendy dokonce na dvě. Já zase studuju dvě fakulty. Ta druhá je sportovní fakulta VŠE, kterou jsem si sama pro sebe vytvořila, abych si obhájila tolik těláků, které jsem si zapsala. Zpátky do té naší nereálné reality – k plánování Moravy.

Pokládáme si řečnickou otázku „A jakej bude teda program?“ Dva večery nám zaplní návštěva dvou sklípků. Jeden v Zaječí a ten druhý, oblíbený u Michnů ve Velkých Pavlovicích. „Tak ve čtvrtek uděláme nějakej prolog a zamícháme je do pseudotýmů. Finální knížectví se vytvoří až v pátek, kdy hned dopoledne potom pojedeme lízt na Pálavu,“ říká Vendy jedním dechem a já druhým dodávám: „No a v sobotu dopoledne to uděláme klidnější, ale důležitý tak, aby získávaly něco k nedělnímu závodu.“ Širší harmonogram víkendu se začíná rýsovat. Brainstorming hadra – sedíme na našem růžovým koberci, je jedna ráno, stříháme čtverečky a šachujeme se jmény při rozdělování do jednotlivých týmů. Občas jsme na sebe protivný. Jsme v situaci, kdy to chceme mít dokonalý. Spokojenost a klid ostatních ale občas způsobuje neklid a rozepři mezi námi. Je nám jasné, že tohle bude jeden velkej survival. Náš.

O tom, jak jsme se smály nad vymýšlením knížecích přízvisek, nad psaním textů v cyrilici a o tom, jak jsme desetiminutovou hru promýšlely do půl čtvrté do rána a pak v sedm vstávaly, abychom sepsaly propozice na orienťák ale až příště.


Prozradit můžu to, že se stalo nemožné. Já i Vendy stále žijeme, mluvíme spolu a obě víme, že nám to za to stálo. Důkazem toho byly dnešní úsměvy všech zúčastněných, jejich dětská radost, zapálenost a jiskřičky v očích. Děkuju vám a nejvíc tobě, Vendulko :-) Je neděle a já jsem trochu unavená. Dobrou noc, děcka.